Ny steinerskole på vej til København

I en oase i storbyen, mellem brombærbuske, selvsåede træer og nedlagte jernbanespor, skal Byens Steinerskole efter planen slå dørene op til august. På ti måneder har 225 forældre skrevet 340 børn op.

Fra Københavns Hovedbanegård kører man 5 minutter mod syd. I et vildnis af træer, buske og med kig til gamle lokomotivværksteder, skal en ny steinerskole være klar til slå dørene op 1. august 2019. Skolens placering er på en og samme tid en hemmelighed oase og centralt beliggende i storbyen. For selvom Otto Busses Vej er midt i København, findes her endnu ingen bydel, men blot et ret øde stort og rustikt område, hvor DSB’s store lokomotivværksteder engang lå.

Afsæt i lokale børnehaver

Initiativet bag en ny steinerskole i København for området Vesterbro, Enghave, Frederiksberg og Valby startede i slutningen af 2017. Afsættet kom fra lokale steinerbørnehaver og blev fulgt op af Sammenslutningen af Steinerskoler. Kort efter blev Støtteforeningen for Byens Steinerskole oprettet, og 2. oktober blev skolen formelt oprettet ved en generalforsamling og valg af skolens første bestyrelse.

Grønt, ungt og historisk banemiljø

I første omgang skal skolen opføres i pavilloner for fem år. Indtil videre tillades nemlig kun midlertidigt byggeri. Inden for de næste 5-10 år skal der så laves en ny lokalplan og byudvikles på området. Politikere og entreprenører vil derfor snart for alvor kaste blikket på godsbaneområdet, men det er håbet, at Byens Steinerskole kan blive her permanent.

Byggegrunden til skolen strækker sig langs nogle nedlagte jernbaneskinner og med kig til gamle DSB-værksteder og Den Gule By – en lille idyllisk landsby af 33 historiske huse, som engang var tjenesteboliger for ansatte hos statsbanen. Ser man hen over Den Gule By kan man ane Vesterbro og se det 100 meter høje Bohrs Tårn i Carlsberg Byen.

Udearealet er hovedsageligt selvsåede træer, højt græs og brombærbuske. Det er som et hengemt åndehul midt i byen, som togene fra Hoved­banegården kører rundt om. En folkeskole genhuses her, de næste tre år og en lille by af container-boliger til studerende er også planlagt.

Nærmeste nabo til Byens Steinerskole bliver »Aarstiderne«, der leverer økologiske og biodynamiske »madkasser«, og som under ledelse af Søren Ejlersen og foreningen »Haver til maver« vil lave skolehaver på området. Et projekt Byens Steinerskole vil være med i.

Der findes i dag tre andre steinerskoler i Københavnsområdet: Rudolf Steinerskolen i København på Amager, Michael Skolen i Herlev og Vidarskolen i Gentofte.

Du kan læse mere om den nye steinerskole på byenssteinerskole.dk

Morten Øyen

Journalist og medlem af Byens Steinerskoles bestyrelse.